Ιστορια της Σαντορινης

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου. Η μοναδική της καλντέρα, που δημιουργήθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του 1.600 π.Χ., χαρίζει στους επισκέπτες της ένα περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς. Η εμπειρία της διαμονής στην καλντέρα είναι μια εμπειρία που δε θα ζήσετε πουθενά αλλού. Πάμε να γνωρίσουμε τη Σαντορίνη μέσα από την πορεία της στην ιστορία.

Η πόλη που αναπτύχθηκε τον 4ο αιώνα π. Χ. στο Ακρωτήρι αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια πόλη με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο πολιτισμό, διώροφα σπίτια και κτίρια με αποχετευτικό σύστημα, αλλά και μια οργάνωση που δηλώνει το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην περιοχή, μέσα από τοιχογραφίες και ευρήματα μοναδικής ιστορικής αξίας. Η έκρηξη του ηφαιστείου του 1.600 π.Χ. κάλυψε την πόλη με λάβα και έμεινε θαμμένη ως το 1967 οπότε ξεκίνησε η οργανωμένη ανασκαφή της περιοχής.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου η Σαντορίνη ξανακατοικήθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Σπαρτιάτες εποίκους. Ο βασιλιάς τους Θήρας έδωσε το όνομά του στο νησί, ενώ για τους αιώνες που ακολούθησαν διάφοροι λαοί της Μεσογείου βρέθηκαν στο νησί της Σαντορίνης.

Το 13ο αιώνα η Σαντορίνη ανήκει στο Δουκάτο της Νάξου και οι Ενετοί έποικοι δίνουν στο νησί το όνομα Σαντορίνη, από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini) στην Περίσσα. Την περίοδο της Ενετοκρατίας αναπτύχθηκαν στο νησί πέντε Καστέλια. Πόλεις με οχύρωση που τις προστάτευαν από τις πειρατικές επιδρομές. Τα καστέλια ήταν του Σκάρου στο Ημεροβίγλι, του Πύργου, του Εμπορείου, του Ακρωτηρίου και της Οίας. Αξίζει σήμερα να επισκεφθείτε τα καστέλια του Πύργου και του Εμπορείου.

Μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Σαντορίνη άρχισε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα και χάρη στην μεγάλη ναυτική της δύναμη αλλά και τις εμπορικές της συναλλαγές που έφθαναν μέχρι τη Ρωσία. Το κρασί της Σαντορίνης, το γλυκόπιοτο βινσάντο, αποτελούσε το κυρίαρχο προϊόν του εμπορίου του νησιού. Την πορεία της ανάπτυξης της Σαντορίνης διέκοψε ο σεισμός του 1956. Αλλά μετά από μερικές δεκαετίες το νησί της Σαντορίνης επέστρεψε δυναμικά στο προσκήνιο απολαμβάνοντας μία από τις κορυφαίες θέσεις ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.

Σήμερα επισκέπτες απ' όλο τον κόσμο έρχονται στη Σαντορίνη για να απολαύσουν τη θέα στην μοναδική καλντέρα, τα λαχταριστά προϊόντα, αλλά και για να βιώσουν τη δύναμη και την ενέργεια ενός από τα διασημότερα και ομορφότερα νησιά του κόσμου.

 

QUICK BOOKING